Żywienia w przedszkolach – na czym polega i dlaczego jest tak ważne?

Choć wiele placówek edukacyjnych zapewnia dostęp swoim uczniom do posiłków, to nadal wiele osób nie widzi w tym sensu. Ty również masz pewne wątpliwości? Chciałbyś dowiedzieć się czegoś więcej o żywieniu w przedszkolu? Poniższy tekst może dostarczyć Ci cennych wskazówek, dlatego koniecznie zapoznaj się z jego treścią.

Żywienie w przedszkolach – na czym polega?

Wielu z nas wychodzi z założenia, że żywienie w przedszkolu nie różni się niczym od żywienia w domu. Jednak wystarczy zgłębić zagadnienie, by dojść do wniosku, że żywienie w przedszkolu wygląda zupełnie inaczej. W domach zwykle przygotowuje się posiłki, które uwielbiają wszyscy domownicy. Często nie patrzymy na normy żywieniowe, ani też nie sięgamy po program do liczenia kalorii.

Przygotowujemy posiłki intuicyjnie, zapominając o tym, że to, co jemy, wpływa na zdrowie całej rodziny, w tym również dzieci. W przypadku placówek oświaty na takie podejście nie ma miejsca. Co więcej, żywienie w szkole, czy przedszkolu musi spełniać wyznaczone normy żywieniowe, zapewniać dostarczenie dzieciom odpowiedniej ilości składników, a więc najprościej mówiąc, całe oprogramowanie przedszkole musi być bardzo skrupulatnie opracowane. Osoby zarządzające przedszkolami zdają sobie z tego sprawę, dlatego często współpracują z dietetykami i intendentami, a ci z kolej również sięgają po narzędzia, które pozwalają im wykonać wszystkie powierzone zadania.

Do takich narzędzi można zaliczyć program dla dietetyka, jak również program do liczenia kalorii, czy układania jadłospisu. Dostępny jest również program dla intendenta, który daje pewność, że cały jadłospis dla danej grupy wiekowej został dobrze skomponowany. Tym samym możemy być pewni, że w takich placówkach, jak w przedszkolu maluch ma zapewnione najlepsze żywienie, a więc również szansę na prawidłowy rozwój.

Żywienie w przedszkolach – dlaczego jest tak ważne?

Już po zapoznaniu się z pierwszą częścią tekstu można wyciągnąć kilka wniosków. Jakich dokładnie? Przede wszystkim program do stołówki to szansa na zapewnienie maluchom wartościowych i zbilansowanych posiłków. Rodzice nie zawsze sięgają po programy żywieniowe do edukacji, a więc nawet nieświadomie mogą doprowadzić do niedoboru składników w organizmie malucha. Z pomocą placówki, która postanowiła wdrożyć program do kuchni w szkole, problem znika.

Tutaj wszystkie posiłki opracowywane są przez najlepszych fachowców, w tym również przez dietetyków, czy intendentów, a dobrze skomponowany jadłospis to szansa także na poprawny rozwój malucha. To jednak nie wszystko, ponieważ powodów znajdzie się o wiele więcej. O czym mowa? Dzieci, które mają dostęp do jedzenia w przedszkolu, rzadziej sięgają po niezdrowe przekąski. Nie oszukujmy się, po słodkie i słone przekąski sięgają dzieci, które najczęściej są głodne. Z racji tego, że takie przekąski są łatwo dostępne, to właśnie one są spożywane przez maluchy.

Nawet rodzice potrafią wrzucić do plecaka malucha batonika, słodką bułkę lub chrupki po to, by dziecko miała coś pod ręką, gdy zgłodnieje. Jednak zapominamy, że takie przekąski spożywane przez dłuższy czas niosą ze sobą negatywny wpływ na zdrowie maluchów. Przedszkole, które ma własny program żywienia, jak również program do układania jadłospisów, pilnuje, by takich nawyków oduczać. Co więcej, tak układają jadłospis, by każde dziecko miało zapewnione zdrowe posiłki i nigdy nie chodziło głodne. Nie bez znaczenia pozostaje również fakt, że żywienie w przedszkolach to duże ułatwienie dla rodziców.

Nie dość, że dziecko otrzyma posiłek spełniający normy żywieniowe, to jeszcze rodzice nie będą musieli zajmować się przygotowywaniem posiłków. Takie oprogramowanie stołówka to wygoda, oszczędność czasu, a także promowanie zdrowego żywienia. Warto w tym miejscu wspomnieć, że dziecko, które od wczesnych lat jest uczone jedzenia tylko wartościowych rzeczy, w przyszłości również będzie po takie produkty sięgało. Dlatego żywienie w przedszkolu to szansa na życie w zdrowiu, wolnym od wysoko przetworzonej żywności i szkodliwych substancji.

Czy żywienie dzieci i młodzieży w placówkach oświaty jest potrzebne?

Czy żywienie dzieci i młodzieży w placówkach oświaty to dobry pomysł? Czy żywienie w placówkach oświaty jest potrzebne? To bardzo często pojawiające się pytania w wyszukiwarce internetowej. Ty również je sobie zadajesz? Chciałbyś poznać na nie odpowiedzi? Zajrzyj do poniższego tekstu!

Żywienie dzieci i młodzieży w placówkach oświaty - zalety

Wydawać by się mogło, że to na rodzicach powinien spoczywać obowiązek karmienia swoich pociech, w tym przygotowywania posiłków do przedszkola, czy szkoły. Jednak większość z rodziców pragnie, by placówka, do której uczęszczało dziecko, oferowało żywienie w szkole, a więc oczekują przejęcia na siebie obowiązku zapewnienia posiłków.

Dzięki temu sami nie muszą tym się zajmować i zyskują pewność, że dziecko otrzymuje do jedzenia same wartościowe posiłki. Dzięki temu, że placówki oświaty mają program do kuchni w szkole, rodzice mogą w spokoju skupić się na swoich obowiązkach, a ich pociechy nigdy nie będą chodziły głodne. Co więcej, to właśnie oprogramowanie przedszkole wspiera prawidłowy rozwój dzieci, a na tym powinno rodzicom najbardziej zależeć. W końcu zdrowo odżywiające się dziecko, to również dziecko, które dobrze rośnie i się rozwija, a więc również nie choruje.

Żywienie dzieci i młodzieży w placówkach oświaty – wady

A co z wadami? Czy żywienie dzieci i młodzieży w placówkach oświaty ma jakieś słabe strony? Na pewno planowanie jadłospisu wcale nie jest proste. Z jednej strony wytyczną staje się stawka żywieniowa i sanepid, z drugiej oczekiwania dzieci. Przy układaniu jadłospisu dla określonej grupy wiekowej należy mieć na uwadze odpowiedni dobór wartości odżywczych oraz zapotrzebowanie energetyczne.

Tym samym osoba bez odpowiedniej wiedzy nie będzie w stanie poradzić sobie ze skomponowaniem jadłospisu. Oznacza to, że aby poszczególne placówki oświaty mogły wdrożyć oprogramowanie stołówka, muszą współpracować z fachowcami. Nawet najlepsza kucharka nie będzie w stanie dobrać odpowiednich składników i żaden program do liczenia kalorii jej w tym nie pomoże, jeśli sama nie wie, jak się z takim narzędziem obsługiwać.

Oczywiście żadna placówka nie złoży na kucharkę planowania jadłospisu dla dzieci i wcale nie musi tego robić, bo do swojej dyspozycji mają zarówno intendentów, jak i dietetyków, ale nie tylko. Istnieją przecież programy komputerowe, które również mogą ułatwić zadanie. Wśród dostępnych opcji znajdziemy program dla dietetyka, ale nie tylko. Nie zabrakło także innych opcji, w tym np. czeka program dla intendenta. Co więcej, nawet są narzędzia, które ułatwiają układanie jadłospisów, więc każda nowoczesna placówka może sobie poradzić z tym zadaniem.

Żywienie dzieci i młodzieży w placówkach oświaty – jest potrzebne czy nie?

Jaka będzie ostateczna odpowiedź? Czy żywienie dzieci i młodzieży w placówkach oświaty jest potrzebne? A może mimo wszystko to strata czasu i przy okazji pieniędzy? Jak dla nas żywienie w przedszkolu oraz w szkole jest potrzebne i to nie tylko ze względu na to, by przedszkolaki i uczniowie mieli zapewnione regularne posiłki, ale również dl rodziców.

Nie każdy rodzic wie, jak przygotowywać posiłki, by ich pociechy odżywiały się dobrze. Z racji natłoku obowiązków, a także braku przygotowania obiadu, które dziecko będzie mogło sobie podgrzać, zwykle w lunchboxach malucha lądują przekąski lub kanapki i to nie zawsze zdrowe. Jeśli placówka, do której uczęszcza dziecko, wdrożyła programy żywieniowe do edukacji, to rodzic ma problem z głowy.

Nie dość, że nie trzeba tracić czasu na przygotowywanie posiłków do swojej pociechy, to jeszcze można mieć pewność, że wdrożony program spełnia normy żywieniowe, a więc dziecko otrzymuje w posiłkach to, co najlepsze. Dlatego żywienie dzieci i młodzieży w placówkach oświaty nie tylko jest potrzebne, ale to konieczność w tak zwariowanych czasach, gdzie rodzice są przytłoczeni nadmiarem obowiązków i często nie mają szans na to, by zadbać o zdrowe odżywianie swoich pociech.

Aby jednak żywienie było prawidłowe, potrzeba kogoś, kto będzie obsługiwał program do układania jadłospisów. Nad obsługą takiego oprogramowania może czuwać każdy, kto ma odpowiednią wiedzę i umiejętności, a w każdej placówce oświaty, która zdecyduje się wdrożyć program do stołówki, takich osób nie może zabraknąć. Wystarczy, że będzie nad tym sprawowała pieczę, a na pewno dzieci będą miały zapewnione posiłki spełniające normy żywieniowe, a więc również prawidłowy rozwój dziecka.

Gdzie można wdrożyć programy żywieniowe?

Od tego, jak się odżywiamy, zależy nasze samopoczucie, wygląd zewnętrzny, a także nasze zdrowie. Dlatego wdrożenie żywienia to czasami najlepszy sposób na to, by zadbać o zdrowie większej ilości osób. Gdzie dokładni warto wdrożyć żywieniowe? Gdzie możemy wykorzystać programy żywieniowe? Sprawdzamy!

Programy żywieniowe w przedszkolach

Wdrażanie żywienia warto zacząć jak najwcześniej, dlatego to właśnie przedszkole powinno być pierwszym miejscem, gdzie do tego dojdzie. W przedszkolu dzieci spędzają większość swojego czasu, zwłaszcza jeśli rodzice pracują do późna.

Dlatego czasami żywienie w przedszkolu to jedyny sposób na zapewnienie regularnych posiłków dla malucha. To jednak nie wszystko, ponieważ oprogramowanie przedszkole to szansa na zdrową i zbilansowaną dietę, ponieważ stosowanie odpowiednich narzędzi daje możliwość monitorowania tego, co jest podawane przedszkolakom.

Programy żywieniowe w szkołach

Programy żywieniowe mogą sprawdzić się także w szkołach. Wyjdzie to na korzyść nie tylko dzieciom, ale również rodzicom. Dbanie o dietę młodzieży wcale nie jest proste, zwłaszcza jeśli nie ma się wglądu w to, jak wygląda jego żywienie w szkole. Zwykle dzieciaki przeznaczają kieszonkowe na przekąski, które wcale nie są zdrowe, a to odbija się negatywnie.

W sytuacji, gdy program do kuchni w szkole jest wdrażany, a młodzież ma zapewnione posiłki, problem ten znika. Nagle przekąski zostają zamienione na zdrowe i zbilansowane posiłki, które spełniają normy żywieniowe, dostarczają im odpowiednich składników i minerałów, a także przykładają się do poprawnego rozwoju dziecka. Nie bez znaczenia pozostaje również fakt, że do dyspozycji można mieć narzędzia, które ułatwią cały proces, a korzystanie z nich jest bardzo proste.

Programy żywieniowe w domach dziecka

Wdrożenie żywienia w domach dziecka to już nie tylko temat do rozważenia, ale konieczność. W tym przypadku, jeśli placówka nie wprowadzi oprogramowanie stołówka, to nikt tego nie zrobi. Osoby zarządzające tego typu placówkami są odpowiedzialne za każde dziecko w niej przebywające, dlatego muszą dokładać starań, by mieli zapewnione jak najlepsze warunki do życia, czy rozwoju.

W prawidłowym rozwoju pomaga zdrowa i zbilansowane żywienie, więc program do układania jadłospisów wydaje się bardzo dobrym sposobem na to, by dbać o spełnienie norm żywieniowych. Z takich programem przygotowywanie posiłków staje się prostsze, a więc również dbanie o podopiecznych.

Programy żywieniowe w firmach produkcyjnych

Programy żywieniowe mogą stać się dobrą propozycją dla firm produkcyjnych. Jeśli stołówka wydaje swoim pracownikom obiady, to warto, by były one nie tylko treściwe, ale również bogate w składniki, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Do skomponowania jadłospisu dla pracowników można zatrudnić intendenta.

Co więcej, dostępny jest również program dla intendenta, który może pomóc mu w tym przedsięwzięciu. Dzięki temu zyskamy pewność, że żywienie w firmie przyniesie pozytywne efekty, a nie tylko straty dla przedsiębiorcy. Warto w tym miejscu wspomnieć, że takie programy żywieniowe do edukacji mogą służyć. Jeśli nad przygotowywaniem posiłków zawsze czuwa ktoś wykwalifikowany, a brakuje mu jeszcze praktyki, to właśnie specjalistyczne narzędzia mogą mu w tym pomóc.

Programy żywieniowe w szpitalach

Ciężko sobie wyobrazić szpital, który nie wydaje posiłków pacjentom. Jednak w tego typu placówkach nie ma miejsca na przypadkowe kompozycje składników, czy na tworzenie jadłospisu z głowy. Przydaje się nie tylko program do układania jadłospisu, ale również program do liczenia kalorii, szczególnie jeśli część pacjentów jest na ścisłej diecie.

Oczywiście szpitalna stołówka może korzystać ze wsparcia fachowców, zwłaszcza jeśli do dyspozycji jest dietetyk, ale nawet najlepszy fachowiec czasami ma trudności z ułożeniem jadłospisu dla większej ilości pacjentów. W takich przypadkach przydaje się program do stołówki, który ułatwia zadanie. Do takich narzędzi możemy zaliczyć program dla dietetyka, czy po prostu program do układania jadłospisu dla szpitali i placówek medycznych. Dzięki nim układanie posiłków dla pacjentów oraz całego personelu medycznego nie będzie już takim wyzwaniem.

program do układania jadłospisów

CUKIER & CUKRY – bezpieczna dla zdrowia ilość cukrów w diecie

Większość z nas lubi słodki smak, który bardzo często w postaci słodyczy traktowany jest w kategoriach nagrody zwłaszcza względem dzieci.

Cukry inaczej zwane węglowodanami, należy wprowadzać do diety, jednak nie należy ich spożywać w nadmiarze. Nie od dziś wiadomo, że spożycie zbyt dużych ilości cukru powoduje otyłość, która obecnie traktowana jest jako choroba cywilizacyjna. Mówiąc o cukrze najczęściej mamy na myśli białe kryształki z cukiernicy, którymi słodzimy kawę, herbatę.

Prawda jest jednak nieco inna i dlatego warto przyswoić pojęcia dotyczące podziału tej grupy składników:

  • cukry proste – często nazywane też po prostu cukrami, to jednocukry (glukoza, fruktoza) lub dwucukry (sacharoza – cukier z cukiernicy, laktoza). Cukry te występują w żywności w formie naturalnej lub przetworzonej. Fruktozę znajdziemy w owocach, miodzie i nektarze kwiatów. Sacharoza to z kolei główny składniki cukru trzcinowego i cukru buraczanego;

  • cukry proste dodane – to cukry, które zostały dodane do żywności podczas jej produkcji lub cukry dodane podczas przygotowywania posiłków; to właśnie w cukrze dodanym upatruje się głównej przyczyny otyłości i chorób serca;

  • cukry wolne – to cukry dodane do żywności przez producenta, kucharza lub konsumenta plus cukry naturalnie występujące w miodzie, syropach i sokach owocowych.

 

Jaka jest zatem bezpieczna dla zdrowia ilość cukrów w diecie?

Według rekomendacji Światowej Organizacji Zdrowia spożycie cukru należy ograniczyć do 10% ogółu energii. Jednakże należy zaznaczyć, że 10 % energii z cukru obejmuje zarówno cukier dodany, jak i cukier zawarty w owocach i sokach owocowych.

W związku z powyższym WHO rekomenduje dawkę idealną na poziomie 5 % ogółu energii (źródło: http://www.who.int).

Poniżej przykładowe obliczenia dla zalecanej oraz idealnej dawki spożycia cukru dla dorosłej zdrowej osoby o średnim zapotrzebowaniu na energię na poziomie 2000 kcal (zapotrzebowanie na energię dla danej grupy wiekowej można odczytać z opracowania udostępnionego przez IŻŻ– http://www.izz.waw.pl/normy-zwienia )

Zalecana dawka spożycia cukru: mniej niż 10 % z 2000 kcal =200 kcal

równowartość 10 łyżeczek cukru (50 g)

Idealna dawka spożycia cukru: mniej niż 5 % z 2000 kcal = 100 kcal

równowartość 5 łyżeczek cukru (25 g)

Zalecenia dla dzieci dotyczące cukrów w diecie są takie same. Trzeba jednak pamiętać, że średnie dzienne zapotrzebowanie na energię u dziecka jest dużo mniejsze niż osoby dorosłej, dlatego też ilościowy udział cukru w diecie dziecka powinien być dużo mniejszy.

Zalecenia WHO dotyczą każdego rodzaju cukrów wolnych, więc nie tylko cukru z cukierniczki (sacharozy) lecz również tych pochodzących z naturalnych produktów np. miodu, syropu klonowego, soków owocowych itp.

Cukier znajdziemy w składzie wielu produktów, nawet tych, które powszechnie uważamy za bezpieczne.

Produkty mleczne - jogurty zwyczajowo traktujemy jako lekką przekąskę jednak czytając etykiety popularnych na rynku produktów, bardzo szybko zorientujemy się że stanowią cukrową pułapkę. W wykazie składników znajdziemy cukier biały (sacharoza) jak również coraz częściej stosowany syrop glukozowo - fruktozowy. W zależności od rodzaju jogurtu zawartość cukru wynosi od 4 g (jogurt naturalny) aż do nawet 23 g /100 g (jogurt owocowy). Analogicznie należy uważać na owocowe maślanki i kefiry.

Szczególnie rodzice powinni zwrócić uwagę na to, że jogurty czy deserki przeznaczone dla dzieci (z nazwą lub grafiką na opakowaniu o tematyce dziecięcej) także mają większą ilość cukru. Najbardziej słodkie są produkty mleczne dla dzieci z dołączonymi do opakowania czekoladowymi kulkami, groszkami lub drażetkami.

Napoje i wody smakowe – to kolejna grupa produktów stanowiąca cukrową pułapkę. Nieświadomy rodzic kupuje dla dziecka wodę o smaku owocowym tymczasem jest to słodki napój, który w butelce o pojemności 250 ml może zawierać od 4-5 łyżeczek cukru. Szklanka bardzo popularnej coli to 26 g cukru czyli aż 5 łyżeczek cukru – wystarczy wypić 2 szklanki coli by przekroczyć wartość zalecaną przez WHO.

Warto wiedzieć, że zgodnie z obowiązującym prawodawstwem unijnym oraz krajowym, producenci mają zakaz dodawania cukru do soków owocowych. Sok jest produktem w pełni naturalnym, a cukier, który się w nim znajduje pochodzi wyłącznie z owoców, z których został wyprodukowany.

Śniadaniowe płatki zbożowe – czekoladowe kuleczki, miodowe kółeczka, poduszeczki wypełnione słodkim nadzieniem itp. kuszą zwłaszcza dzieci dla których bardzo często producent przygotował dodatkowe niespodzianki lub gadżety. Niestety również płatki zawierają bardzo wysoką zawartość cukru na poziomie nawet 35 g /100 g produktu co oznacza, że praktycznie 1/3 opakowania to sam cukier.

Co można zrobić by kontrolować spożycie cukru ?

Mając wiedzę, jaka ilość cukrów w diecie jest szkodliwa, należy kontrolować ich spożycie. Cukier jest ukryty niemal we wszystkich produktach i bardzo ciężko jest wyeliminować go z diety. Jednym ze sposobów ograniczania spożycia znacznych ilości cukrów jest czytanie etykiet. Zgodnie z obowiązującym prawem na każdej etykiecie produktu opakowanego, producent musi podać wartość odżywczą produktu przynajmniej w przeliczeniu na 100 g, która poza wartością kaloryczną, białkiem, tłuszczem, solą uwzględnia węglowodany w tym cukry.

Producent ma również możliwość wyróżnienia swojego produktu poprzez zamieszczenie na etykiecie oświadczeń żywieniowych dotyczących zawartości cukrów w produkcie, pod warunkiem spełnienia określonych prawem warunków, tj.:

  • niska zawartość cukrów - oświadczenie, że środek spożywczy ma niską zawartość cukrów może być stosowane tylko wówczas, gdy produkt zawiera nie więcej niż 5 g cukrów na 100 g dla produktów stałych lub 2,5 g cukrów na 100 ml dla produktów płynnych;

  • nie zawiera cukrów - oświadczenie, że środek spożywczy nie zawiera cukrów może być stosowane tylko wówczas, gdy produkt zawiera nie więcej niż 0,5 g cukrów na 100 g lub 100 ml;

  • bez dodatku cukru - oświadczenie, że do środka spożywczego nie zostały dodane cukry może być stosowane tylko wówczas, gdy produkt nie zawiera żadnych dodanych cukrów prostych, dwucukrów ani żadnych innych środków spożywczych zastosowanych ze względu na ich właściwości słodzące. Jeżeli cukry występują naturalnie w środku spożywczym, na etykiecie powinna się również znaleźć następująca informacja: zawiera naturalnie występujące cukry.

Podsumowując, dobrze zbilansowana dieta ułożona zgodnie z aktualnymi zaleceniami żywieniowymi nie powinna generować ochoty na produkty wysokocukrowe. Bardzo ważne jest czytanie etykiet w tym informacji o wartości odżywczej celem dokonywania świadomych wyborów. Niezwykle ważnym aspektem pozwalającym eliminować ryzyko powstawania chorób związanych z nadmiernym spożyciem cukru jest edukacja żywieniowa, która powinna obejmować m.in. dzieci, rodziców jak również osoby odpowiedzialne za organizację żywienia zbiorowego w placówkach oświatowo-wychowawczych. To od rodziców zależy sposób żywienia dzieci, a w efekcie ich zdrowie. Złe nawyki żywieniowe, które zostaną przekazane najmłodszym niestety będą w konsekwencjach trudne do wyeliminowania na kolejnych etapach rozwojowych.

 

Renata Pobrotyn-Szadkowska

www.haccp-safe-food.pl