Wpływ błonnika pokarmowego na zdrowie i jego źródła w diecie 

Błonnik, nazywany również włóknem pokarmowym, to składnik zbóż, warzyw i owoców zbudowany z węglowodanów oraz składników niewęglowodanowych takich jak ligniny...

Błonnik, nazywany również włóknem pokarmowym, to składnik zbóż, warzyw i owoców zbudowany z węglowodanów oraz składników niewęglowodanowych takich jak ligniny. Jest on oporny na działanie enzymów wydzielanych w przewodzie pokarmowym człowieka, czyli nie może zostać przez nas strawiony i wykorzystany jako źródło energii, innymi słowy nie dostarcza nam żadnych kalorii!

Wyróżniamy jego formę nierozpuszczalną i rozpuszczalną, z których każda charakteryzuje się innymi właściwościami.

Błonnik nierozpuszczalny ma zdolność wiązania wody odpowiadając tym samym za uczucie sytości, pobudza ukrwienie dolnej części przewodu pokarmowego chroniąc przed zaparciami i chorobami jelit. Błonnikowi nierozpuszczalnemu przypisuje się również działanie przeciwnowotworowe, polegające na przyspieszaniu wydalania z organizmu toksycznych substancji, co wpływa na ich krótszy kontakt z błoną wyścielającą ścianę jelita.

Błonnik rozpuszczalny odpowiada za wychwytywanie i wiązanie toksyn oraz jonów metali ciężkich, zapobiegając ich powtórnemu wchłanianiu z jelit. Odgrywa również rolę w obniżaniu stężenia cholesterolu we krwi oraz opóźnia wchłanianie tłuszczów i zwiększa ich wydalanie z organizmu. Błonnik rozpuszczalny spełnia ponadto istotną rolę w regulowaniu poziomu stężenia glukozy we krwi. Obniża indeks glikemiczny spożywanych pokarmów, czyli spowalnia proces wchłaniania glukozy. Obniżenie indeksu glikemicznego ma wpływ na hamowanie powstawania uczucia głodu, co pomaga w utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Gdzie powinniśmy szukać błonnika pokarmowego? Doskonałym źródłem błonnika nierozpuszczalnego są otręby zbożowe, pieczywo pełnoziarniste oraz razowe makarony. Groch, fasola, soczewica, soja, porzeczki, gruszki, maliny, winogrona oraz marchew i buraki obfitują z kolei w błonnik rozpuszczalny.

Na rynku dostępny jest również szereg suplementów diety zawierających błonnik pokarmowy, który może stać się uzupełnieniem mało zróżnicowanej diety składającej się w głównej mierze z produktów wysokoprzetworzonych.

Błonnik pokarmowy pomimo swoich licznych zalet, spożywany w zbyt dużych ilościach, może być szkodliwy. Szczególnie ostrożnie należy stosować suplementy diety zawierające błonnik. Podczas przyjmowania takich preparatów musimy dbać o odpowiednie uzupełnianie płynów. Błonnik w namiarze może bowiem powodować wzdęcia, podrażnienia jelit i biegunki. Właściwości błonnika związane z wychwytywaniem szkodliwych substancji mogą również prowadzić do ograniczenia wykorzystania cennych składników mineralnych jak: wapń, magnez, żelazo, a zwiększenie wydalania tłuszczu może przyczynić się do obniżenia spożycia witamin A, D, E i K.

Specjalista ds. żywienia człowieka

Karolina Malecka

Żywienie w firmach produkcyjnych – dlaczego przedsiębiorcy decydują się na taki krok?

Dlaczego przedsiębiorcy decydują się na żywienie swoich pracowników produkcji? Skąd w ogóle pomysł na wdrożenie takich rozwiązaniach? To ostatnio bardzo często pojawiające się pytania. Ty również chciałbyś poznać na nie odpowiedzi? Zajrzyj do poniższego tekstu!

Żywienie w firmach produkcyjnych jako dobry pijar

Pewnie co niektórzy uznają, że przedsiębiorcy prowadzący firmy produkcyjne decydują się na żywienie dla dobrego pijaru. W końcu żywienie w przedszkolu oraz w szkołach ma tylko sens. Czy tak faktycznie jest?

Na pewno oprogramowanie stołówka może wpłynąć dobroczynnie na budowanie wizerunku firmy, jak również sprawić, że będzie postrzegana jako firma dbająca o swoich pracowników. Jednak stwierdzenie, że program do stołówki firmowej wprowadzany jest tylko po to, by podnieść jej atrakcyjność w oczach pracowników, klientów, czy partnerów biznesowych jest błędne. Przedsiębiorcy w żywieniu swoich pracowników widzą o wiele głębszy sens.

Dlaczego w takim razie przedsiębiorcy decydują się na żywienie swoich pracowników?

Jakie powody kierują przedsiębiorcami? Co sprawia, że przedsiębiorcy decydują się na żywienie swoich pracowników? Powodów znajdzie się całkiem sporo, a większość z nich nie odbiega od powodów, dla których żywienie w szkole, czy innych placówkach jest wprowadzane. Wystarczy sprawdzić, na jakich zasadach działa program do kuchni w szkole, by dojść do wniosku, że korzyści z żywienia maluchów jest bardzo dużo.

Nie inaczej jest w przypadku dorosłych osób. Każdy powinien dbać o to, by jego posiłki były zbilansowane i bogate w składniki, które dostarczą energii, czy potrzebnych składników do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Praca fizyczna wcale nie jest taka łatwa, wymaga dużej energii, a dostarczyć ją można właśnie poprzez posiłki spełniające normy żywieniowe. Nie każdy pracownik dba o to, by jego posiłki były odpowiednio przygotowane, ale problem ten dostrzegają przedsiębiorcy, którzy chcą osiągnąć najlepszą wydajność, a przy tym nie zaszkodzić swoim pracownikom.

Dlatego, sięgają po takie środki, jak przedszkola, czy szkoły. Jeśli oprogramowanie przedszkole sprawdza się idealnie, to dlaczego nie miałoby się sprawdzić oprogramowanie dla firm produkcyjnych? Co więcej, żaden przedsiębiorca nie musi pracować nad żywieniem pracowników. Do swojej dyspozycji ma wykwalifikowanych ludzi, a także liczne narzędzia, czy programy żywieniowe do edukacji.

Na pewno swoje wsparcie mogą zapewnić intendenci, którzy są specjalistami w żywieniu. Co ciekawe, program dla intendenta może usprawnić cały proces układania jadłospisu dla pracowników, dlatego, jeśli zdecydujemy się nawiązać współpracę z fachowcem, warto również sięgnąć po odpowiednie narzędzia.

W opracowywaniu posiłków dla pracowników fizycznych może pomóc również program dla dietetyka, jak i sam dietetyk. Dzięki temu żywienie pracowników firmy przemysłowej staje się banalnie proste. Nad komponowaniem jadłospisu, czuwa program do liczenia kalorii oraz sztab wykwalifikowanych osób, a pracodawca może skupić się na swoich obowiązkach. Za to takie działania dają dobroczynny wpływ dla zdrowia pracowników, a także przekłada się na lepsze postrzeganie pracodawcy, czy przyjemniejsze warunki pracy.

Żywienie w firmach produkcyjnych a koszty

A co z kosztami? Czy przedsiębiorcy nie boją się o dodatkowe koszty wynikające z tego typu działań? Na pierwszy rzut oka wykarmienie pracowników wydaje się poważnym uszczerbkiem na finansach firmowych, lecz w dłuższej perspektywie można tak przygotować program, by każda ze stron była zadowolona.

Co więcej, takie działania przedsiębiorca może wliczyć w koszty prowadzonej działalności, a więc na pewno żywienie pracowników nie będzie dużym obciążeniem. Wręcz przeciwnie, wdrożenie programu żywieniowego, w tym również program do układania jadłospisów, czy nawiązanie współpracy z dietetykiem, czy intendentami może wyjść na korzyść każdemu przedsiębiorcy. Dlatego osoby, które jeszcze do tej pory nie rozważyły żywienia w swojej firmie, powinny poważnie rozważyć takie działania.

Normy wyżywienia 

Normy wyżywienia to istotny wyznacznik dla osób prowadzących zbiorowe żywienie.

Od tamtego roku zmieniły się normy wyżywienia, zwane inaczej racjami pokarmowymi. Wskaźniki te zostały opracowane przez pracowników Instytutu Żywności i Żywienia z Warszawy.
 

Inaczej pogrupowane zostały grupy pokarmowe - zmniejszyła się ich liczba. I tak na przykład w jednej grupie pokarmowej znalazły się mięso, wędliny, ryby oraz jaja, gdy poprzednio funkcjonowała następująca grupa mięso, wędliny, ryby, osobną grupę stanowiła grupa "Jaja". Również zmieniło się zapotrzebowanie, przykładowo biorąc sporne mleko, o które tak niedawno toczyła się batalia, czy należy je pić, czy nie, według autorów norm należy spożywać 550 g dziennie (norma ta to odnośnik do mleka i napojów mlecznych fermentowych, osobna jest dla serów twarogowych i serów podpuszczkowych). Jest to racja, która wyznacza żywienie dzieci w wieku od 4 do 6 lat.
 

Zmiany w ilości oraz składzie grup obejmują również i inne produkty. Jest to szczególnie ważne dla osób, które zawodowo zajmują się układaniem jadłospisów i są odpowiedzialne za żywienie innych.

Jakie korzyści niesie ze sobą wdrożenie żywienia w placówkach oświaty?

Zauważyć można, że coraz więcej placówek oświaty decyduje się na wdrożenie żywienia. Jakie to niesie korzyści? Poniżej prezentujemy najważniejsze z nich!

Wdrożenie żywienia może obejmować każdą placówkę oświaty

Warto zacząć od tego, że wdrożenie żywienia może objąć każdą placówkę oświaty. W końcu dzieci i młodzież spędzają bardzo dużo czasu w tego typu placówkach, więc warto zadbać o to, by w czasie nauki nie były głodne. Na pewno żywienie w przedszkolu warto wdrożyć, ale nie tylko, ponieważ również w szkołach, czy na uczelniach przyda się dostęp do stołówki i gotowych posiłków, które będą czekały na uczniów w różnym wieku.

Nie sposób zapomnieć o domach dziecka, gdyż tutaj wdrożenie żywienia to nie tylko temat do rozważenia, ale konieczność. Jeśli oprogramowanie stołówka nie zostanie wdrożone w tego typu placówkach, to podopieczni domu dziecka by byli pozbawieni szans na spożywanie zbilansowanych posiłków i na pewno żadne normy żywieniowe nie byłyby spełnione. Na takie działania żadna placówka nie może sobie pozwolić, ponieważ to do niej należy dbanie o dzieci.

Możliwość zapewnienia dzieciom i młodzieży wartościowych posiłków

Wdrożenie żywienia do takich placówek jak przedszkola i szkoły to również szansa na zapewnienie dzieciom i młodzieży wartościowych posiłków. Chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć, że wielu rodziców ma trudności z układaniem jadłospisu dla swoich pociech.

Nawet ci, którzy dokładają starań, by pilnować, co ich dzieci jedzą, bądź korzystają z we wsparcia fachowców, wdrażając np. program do liczenia kalorii, nie są w stanie na bieżąco pilnować tego, co ich pociechy jedzą, zwłaszcza gdy większość czasu spędzają w przedszkolu lub szkole.

W takich przypadkach wsparcie zapewniają placówki, które wdrożyły już żywienie w szkole i przedszkolach. Wszystkie przygotowywane posiłki spełniają normy żywieniowe, a więc można być pewnym, że posiłki spożywane przez dziecko w placówce zawsze będą wartościowe.

Szansa na dbanie o poprawny rozwój dzieci

Często słyszy się powiedzenie, że jesteśmy tym, co jemy. Osoby, które spożywają w nadmiarze wysoko przetworzoną żywność, słone i słodkie przekąski, często borykają się z nadwagą oraz problemami zdrowotnymi. Problem ten jest szczególnie widoczny wśród dzieci, ponieważ to ich dieta często opiera się na takim jedzeniu.

Jednak wcale tak nie musi być. Wystarczy, że placówki edukacyjne wdrożą żywienie, a rodzice zdecydują się z takiego rozwiązania skorzystać. Zdrowe i zbilansowane posiłki to szansa na dostarczenie niezbędnych składników do rozwoju dziecka, więc program do kuchni w szkole to również szansa na dbanie o poprawny rozwój dzieci w różnym wielu. Wystarczy, że nad układaniem jadłospisu będzie czuwał ktoś, kto ma o tym pojęcie, a maluchy mogą mieć zapewniony dobry rozwój.

Edukacja od najwcześniejszych lat

Nie sposób również pominąć tego, że odpowiednie żywienie to również szansa na edukację maluchów i dzieci od najmłodszych lat. Karmiąc ich poprawnie skomponowanymi posiłkami, można wyrobić w nich dobre nawyki, ponieważ programy żywieniowe do edukacji mogą służyć.

Każdy z nas jest w stanie wyrobić w sobie nawyki żywieniowe i sięgać po produkty, które są nam znane od najmłodszych lat i komponować je z tym, co było nam podawane. Co więcej, dostęp do wartościowych posiłków, w tym również do zdrowych przekąsek, może sprawić, że program do stołówki przełoży się na rzadsze sięganie po to, co niezdrowe i szkodliwe dla zdrowia maluchów.

Mając alternatywny i smaczniejszy wybór, zrezygnują z tego, co może doprowadzić do rozwoju poważnych chorób, w tym np. do nadwagi.

Dostęp do narzędzi ułatwiających przygotowywanie jadłospisu

Warto również wspomnieć, że wszystkie placówki edukacyjne, które zdecydują się na wdrożenie żywienia, nie są zdane same na siebie. Do swojej dyspozycji mają intendentów oraz dietetyków. Co więcej, istnieje nawet specjalistyczny program do układania jadłospisów. Wśród takich programów znajdziemy również program dla intendenta, czy program dla dietetyka, więc na pewno ułożenie jadłospisu dla uczniów w różnych grupach wiekowych wcale nie będzie takie trudne.

Rodzice są zwolnieni z przygotowywania posiłków

Na koniec warto wspomnieć, że żywienie w placówkach edukacyjnych to również wygodne rozwiązanie dla rodziców. Jeśli placówka wdroży oprogramowanie przedszkole, to z rodzica zdjęty jest obowiązek przygotowywania posiłków dla pociech, czy pilnowania, co maluch je w czasie przebywania w przedszkolu lub szkole. To ogromna wygoda i oszczędność czasu, który można spożytkować np. na nauce z maluchem.