Żywienie w firmach produkcyjnych – dlaczego przedsiębiorcy decydują się na taki krok?

Dlaczego przedsiębiorcy decydują się na żywienie swoich pracowników produkcji? Skąd w ogóle pomysł na wdrożenie takich rozwiązaniach? To ostatnio bardzo często pojawiające się pytania. Ty również chciałbyś poznać na nie odpowiedzi? Zajrzyj do poniższego tekstu!

Żywienie w firmach produkcyjnych jako dobry pijar

Pewnie co niektórzy uznają, że przedsiębiorcy prowadzący firmy produkcyjne decydują się na żywienie dla dobrego pijaru. W końcu żywienie w przedszkolu oraz w szkołach ma tylko sens. Czy tak faktycznie jest?

Na pewno oprogramowanie stołówka może wpłynąć dobroczynnie na budowanie wizerunku firmy, jak również sprawić, że będzie postrzegana jako firma dbająca o swoich pracowników. Jednak stwierdzenie, że program do stołówki firmowej wprowadzany jest tylko po to, by podnieść jej atrakcyjność w oczach pracowników, klientów, czy partnerów biznesowych jest błędne. Przedsiębiorcy w żywieniu swoich pracowników widzą o wiele głębszy sens.

Dlaczego w takim razie przedsiębiorcy decydują się na żywienie swoich pracowników?

Jakie powody kierują przedsiębiorcami? Co sprawia, że przedsiębiorcy decydują się na żywienie swoich pracowników? Powodów znajdzie się całkiem sporo, a większość z nich nie odbiega od powodów, dla których żywienie w szkole, czy innych placówkach jest wprowadzane. Wystarczy sprawdzić, na jakich zasadach działa program do kuchni w szkole, by dojść do wniosku, że korzyści z żywienia maluchów jest bardzo dużo.

Nie inaczej jest w przypadku dorosłych osób. Każdy powinien dbać o to, by jego posiłki były zbilansowane i bogate w składniki, które dostarczą energii, czy potrzebnych składników do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Praca fizyczna wcale nie jest taka łatwa, wymaga dużej energii, a dostarczyć ją można właśnie poprzez posiłki spełniające normy żywieniowe. Nie każdy pracownik dba o to, by jego posiłki były odpowiednio przygotowane, ale problem ten dostrzegają przedsiębiorcy, którzy chcą osiągnąć najlepszą wydajność, a przy tym nie zaszkodzić swoim pracownikom.

Dlatego, sięgają po takie środki, jak przedszkola, czy szkoły. Jeśli oprogramowanie przedszkole sprawdza się idealnie, to dlaczego nie miałoby się sprawdzić oprogramowanie dla firm produkcyjnych? Co więcej, żaden przedsiębiorca nie musi pracować nad żywieniem pracowników. Do swojej dyspozycji ma wykwalifikowanych ludzi, a także liczne narzędzia, czy programy żywieniowe do edukacji.

Na pewno swoje wsparcie mogą zapewnić intendenci, którzy są specjalistami w żywieniu. Co ciekawe, program dla intendenta może usprawnić cały proces układania jadłospisu dla pracowników, dlatego, jeśli zdecydujemy się nawiązać współpracę z fachowcem, warto również sięgnąć po odpowiednie narzędzia.

W opracowywaniu posiłków dla pracowników fizycznych może pomóc również program dla dietetyka, jak i sam dietetyk. Dzięki temu żywienie pracowników firmy przemysłowej staje się banalnie proste. Nad komponowaniem jadłospisu, czuwa program do liczenia kalorii oraz sztab wykwalifikowanych osób, a pracodawca może skupić się na swoich obowiązkach. Za to takie działania dają dobroczynny wpływ dla zdrowia pracowników, a także przekłada się na lepsze postrzeganie pracodawcy, czy przyjemniejsze warunki pracy.

Żywienie w firmach produkcyjnych a koszty

A co z kosztami? Czy przedsiębiorcy nie boją się o dodatkowe koszty wynikające z tego typu działań? Na pierwszy rzut oka wykarmienie pracowników wydaje się poważnym uszczerbkiem na finansach firmowych, lecz w dłuższej perspektywie można tak przygotować program, by każda ze stron była zadowolona.

Co więcej, takie działania przedsiębiorca może wliczyć w koszty prowadzonej działalności, a więc na pewno żywienie pracowników nie będzie dużym obciążeniem. Wręcz przeciwnie, wdrożenie programu żywieniowego, w tym również program do układania jadłospisów, czy nawiązanie współpracy z dietetykiem, czy intendentami może wyjść na korzyść każdemu przedsiębiorcy. Dlatego osoby, które jeszcze do tej pory nie rozważyły żywienia w swojej firmie, powinny poważnie rozważyć takie działania.

Jakie korzyści niesie ze sobą wdrożenie żywienia w placówkach oświaty?

Zauważyć można, że coraz więcej placówek oświaty decyduje się na wdrożenie żywienia. Jakie to niesie korzyści? Poniżej prezentujemy najważniejsze z nich!

Wdrożenie żywienia może obejmować każdą placówkę oświaty

Warto zacząć od tego, że wdrożenie żywienia może objąć każdą placówkę oświaty. W końcu dzieci i młodzież spędzają bardzo dużo czasu w tego typu placówkach, więc warto zadbać o to, by w czasie nauki nie były głodne. Na pewno żywienie w przedszkolu warto wdrożyć, ale nie tylko, ponieważ również w szkołach, czy na uczelniach przyda się dostęp do stołówki i gotowych posiłków, które będą czekały na uczniów w różnym wieku.

Nie sposób zapomnieć o domach dziecka, gdyż tutaj wdrożenie żywienia to nie tylko temat do rozważenia, ale konieczność. Jeśli oprogramowanie stołówka nie zostanie wdrożone w tego typu placówkach, to podopieczni domu dziecka by byli pozbawieni szans na spożywanie zbilansowanych posiłków i na pewno żadne normy żywieniowe nie byłyby spełnione. Na takie działania żadna placówka nie może sobie pozwolić, ponieważ to do niej należy dbanie o dzieci.

Możliwość zapewnienia dzieciom i młodzieży wartościowych posiłków

Wdrożenie żywienia do takich placówek jak przedszkola i szkoły to również szansa na zapewnienie dzieciom i młodzieży wartościowych posiłków. Chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć, że wielu rodziców ma trudności z układaniem jadłospisu dla swoich pociech.

Nawet ci, którzy dokładają starań, by pilnować, co ich dzieci jedzą, bądź korzystają z we wsparcia fachowców, wdrażając np. program do liczenia kalorii, nie są w stanie na bieżąco pilnować tego, co ich pociechy jedzą, zwłaszcza gdy większość czasu spędzają w przedszkolu lub szkole.

W takich przypadkach wsparcie zapewniają placówki, które wdrożyły już żywienie w szkole i przedszkolach. Wszystkie przygotowywane posiłki spełniają normy żywieniowe, a więc można być pewnym, że posiłki spożywane przez dziecko w placówce zawsze będą wartościowe.

Szansa na dbanie o poprawny rozwój dzieci

Często słyszy się powiedzenie, że jesteśmy tym, co jemy. Osoby, które spożywają w nadmiarze wysoko przetworzoną żywność, słone i słodkie przekąski, często borykają się z nadwagą oraz problemami zdrowotnymi. Problem ten jest szczególnie widoczny wśród dzieci, ponieważ to ich dieta często opiera się na takim jedzeniu.

Jednak wcale tak nie musi być. Wystarczy, że placówki edukacyjne wdrożą żywienie, a rodzice zdecydują się z takiego rozwiązania skorzystać. Zdrowe i zbilansowane posiłki to szansa na dostarczenie niezbędnych składników do rozwoju dziecka, więc program do kuchni w szkole to również szansa na dbanie o poprawny rozwój dzieci w różnym wielu. Wystarczy, że nad układaniem jadłospisu będzie czuwał ktoś, kto ma o tym pojęcie, a maluchy mogą mieć zapewniony dobry rozwój.

Edukacja od najwcześniejszych lat

Nie sposób również pominąć tego, że odpowiednie żywienie to również szansa na edukację maluchów i dzieci od najmłodszych lat. Karmiąc ich poprawnie skomponowanymi posiłkami, można wyrobić w nich dobre nawyki, ponieważ programy żywieniowe do edukacji mogą służyć.

Każdy z nas jest w stanie wyrobić w sobie nawyki żywieniowe i sięgać po produkty, które są nam znane od najmłodszych lat i komponować je z tym, co było nam podawane. Co więcej, dostęp do wartościowych posiłków, w tym również do zdrowych przekąsek, może sprawić, że program do stołówki przełoży się na rzadsze sięganie po to, co niezdrowe i szkodliwe dla zdrowia maluchów.

Mając alternatywny i smaczniejszy wybór, zrezygnują z tego, co może doprowadzić do rozwoju poważnych chorób, w tym np. do nadwagi.

Dostęp do narzędzi ułatwiających przygotowywanie jadłospisu

Warto również wspomnieć, że wszystkie placówki edukacyjne, które zdecydują się na wdrożenie żywienia, nie są zdane same na siebie. Do swojej dyspozycji mają intendentów oraz dietetyków. Co więcej, istnieje nawet specjalistyczny program do układania jadłospisów. Wśród takich programów znajdziemy również program dla intendenta, czy program dla dietetyka, więc na pewno ułożenie jadłospisu dla uczniów w różnych grupach wiekowych wcale nie będzie takie trudne.

Rodzice są zwolnieni z przygotowywania posiłków

Na koniec warto wspomnieć, że żywienie w placówkach edukacyjnych to również wygodne rozwiązanie dla rodziców. Jeśli placówka wdroży oprogramowanie przedszkole, to z rodzica zdjęty jest obowiązek przygotowywania posiłków dla pociech, czy pilnowania, co maluch je w czasie przebywania w przedszkolu lub szkole. To ogromna wygoda i oszczędność czasu, który można spożytkować np. na nauce z maluchem.

Dieta dla serca 

Serce to jeden z najważniejszych organów w naszym ciele. Jego praca jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Jak zadbać o to aby działało ono dla nas jak najdłużej?

Serce to jeden z najważniejszych organów w naszym ciele. Jego praca jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Jak zadbać o to aby działało ono dla nas jak najdłużej? Właściwą drogą dla takiego efektu jest min. odpowiednia dieta.

Jednym z wrogów serca jest nadmiar cholesterolu we krwi, zwłaszcza jego frakcja LDL – tzw. zły cholesterol, którego złogi w organizmie zwiększają się wraz z dietą bogatą w produkty tłuste, smażone i wysoko przetworzone, dietą uboga w warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste czy też chude mięsa. Nadmiar cholesterolu LDL sprzyja tworzeniu płytek miażdżycowych co zwiększa ryzyko chorób serca. Udowodniony naukowo wpływ na jego poziom mają min . dieta i tryb życia, które możemy zmodyfikować.

BIAŁKO – WYBIERAJ TO POCHODZĄCE Z PRODUKTÓW ROŚLINNYCH I CHUDYCH MIĘS

Dobrym źródłem białka są produkty mięsne, które niestety równocześnie dostarczają także spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu negatywnie oddziaływujących na serce i układ krążenia. Aby ograniczyć ich pobór należy wybierać chude gatunki mięs (np. drób), a także ryby. Właściwym źródłem białka są także produkty roślinne zwłaszcza rośliny strączkowe, które ponadto dostarczają magnezu, potasu, wapnia, żelaza, fosforu, witaminy z grupy B, witaminy PP, A, K i C, a także związów takie jak fitoestrogeny, wpływających na obniżenie poziomu cholesterolu.

BŁONNIK – „WIĄŻE” CHOLESTEROL

Błonnik wchodzący głównie w skład warzyw, owoców i produktów zbożowych pełnoziarnistych ma wiele zalet. Powoduje uczucie sytości, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, zwiększa perystaltykę jelit, wpływa także na gospodarkę węglowodanową, a co najważniejsze bierze udział w obniżaniu poziomu cholesterolu oraz wiąże tłuszcz w przewodzie pokarmowym, co ma istotny wpływ dla zdrowia serca. Średnia dzienna zalecana dawka błonnika to 25-40 g, którą możemy dostarczyć spożywając w ciągu dnia warzywa, owoce, kasze, ryż, a także pieczywo pełnoziarniste.

TŁUSZCZ – KONIECZNIE POD KONTROLĄ

Na serce negatywnie wpływają tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, które podwyższają poziom cholesterolu i trójglicerydów, a także zwiększają krzepliwość krwi. W związku z tym z diety należy eliminować smalec, słoninę, boczek, masło, a tłuszcz widoczny w mięsie i wędlinie powinno się usuwać. Należy także ograniczać spożycie tłustych żółtych i topionych serów oraz tłustego mleka i jego pochodnych. Tłuszcz zwierzęcy w kuchni należy zastępować roślinnym (np. zamiast smażenia na maśle używaj oleju rzepakowego, sojowego lub lnianego), który jest dobrym źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, obniżajączch poziom cholesterolu we krwi. Dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych są również tłuste ryby morskie (łosoś, halibut, makrela, śledź), które zawierają kwasy omega-3 i omega-6.

ANTYOKSYDANTY- znajdziesz je w warzywach i owocach

Wg ostatnich badań to właśnie one mają istotny wpływ na hamowanie utleniania cholesterolu LDL, który w takiej formie odpowiedzialny jest za rozwój płytki miażdżycowej. Do antyoksydantów zaliczamy związki polifenolowe, witaminy takie jak β+karoten, witaminz C i E, oraz pierwiastki: magnez, selen, cynk. Ich dobrym źródłem są warzywa i owoce, a odpowiednią ich dawkę możemy dostarczyć, zjadając dziennie 5 porcji warzyw i owoców. Za jedną porcje przyjmujemy np. 1 średni owoc czy porcję surówki. Należy pamiętać aby porcje te były w 5 kolorach: zielonym, czerwonym, pomarańczowym, fioletowymi białym. Odpowiednio dobrana paleta barw warzyw i owoców, pozwala dostarczyć możliwie szerokie spektrum antyoksydantów wspomagających układ krążenia, wpływając min. na zmniejszenie kruchości i uszczelnienie naczyń krwionośnych , obniżenie poziomu cholesterolu i trój glicerydów we krwi, polepszenie działania układu odpornościowego, czy też chelatowania metali odpowiedzialnych za utlenienie frakcji LDL cholesterolu. należy tez podkreślić, że aby warzywa i owoce nie straciły cennych substancji, wymagają specjalnego postępowania np. obierania ich cienko ze skórki, unikania moczenia ich po oczyszczeniu, a surówki należy szykować tuż przed podaniem.

Warto zastosować te parę wskazówek w codziennym komponowaniu swoich posiłków. Pozwolą one na wspomożenie procesu leczniczego chorób układu krążenia, a także pomogą w profilaktyce pierwotnej.

LITERATURA:

  1. Chroń serce przed chorobą wieńcową i zawałem” A. Michajlik, E. Bartnikowska, PZWL 2001

  2. Poradnik zawałowca” Peter Mathes, PZWL2003

  3. Przeciwutleniacze w żywności” pod zbiorową redakcją W. Grajka, WNT 2007

  4. Zaburzenia lipidowe” B. Cybulska, L. Kłosiewicz-Latoszek, A.Cic2006hocka, PZWL

Autorka: inż.Laura Bartkowska, Koło Naukowe Dietetyków, V rok specj .Żywienie Człowieka, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

My fitness routine