Okres przedszkolny obejmuje dzieci w wieku 3-6 lat. Rosnącemu i rozwijającemu się organizmowi dziecka potrzeba odpowiedniej ilości składników odżywczych.

Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym

Okres przedszkolny obejmuje dzieci w wieku 3-6 lat. Rosnącemu i rozwijającemu się organizmowi dziecka potrzeba odpowiedniej ilości składników odżywczych. Szczególnie ważne są składniki budulcowe, jak wysokowartościowe białko, składniki mineralne oraz witaminy.

W żywieniu dzieci należy zwracać uwagę na regularność oraz liczbę podawanych posiłków w ciągu dnia. Powinno jadać 4-5 posiłków. Bardzo ważne są godziny podawania - powinny być stałe, a przerwy między nimi niezbyt długie, najlepiej 3 godziny, jednak nie więcej niż 4.
W przedszkolu właściwie nie ma z tym problemu: są wyznaczone stałe godziny posiłków oraz ich liczba (3 lub 4 podczas pobytu dziecka w placówce).

Baczną uwagę zwracamy na odpowiednią ilość mleka i jego przetworów, chudego mięsa, owoców i warzyw bogatych w witaminę C oraz karoteny. Należy unikać potraw słonych, bardzo kwaśnych i słodkich - z tym w żywieniu przedszkolnym bywa różnie. Jadłospisy bardzo często są układane przypadkowo, czyli co akurat intendentce, kucharce lub pani dyrektor wpadnie do głowy. Ułożyć prawidłowy jadłospis dla dziecka wcale nie jest tak prosto, szczególnie dla osoby, która nie posiada odpowiedniej wiedzy. Wiedza z zakresu żywienia dzieci w wieku przedszkolnym jest niezbędna. Wielu osobom odpowiedzialnym za żywienie w placówce wydaje się, że długi staż pracy pozwala na zaplanowanie prawidłowych posiłków. Owszem, ale pod warunkiem, że pogłębiają swoją wiedzę. Z własnych obserwacji widzę, że w wielu przedszkolach niestety pokutuje przeświadczenie, że Zawsze tak robiłam i było dobrze, i to jest wielki błąd. Powinniśmy zmieniać utarte nawyki żywieniowe.